CAT 54_Geuren_slider

Kat & vakantie #41


Cat Love #54 | De geurenwereld van je kat

Cat Love #54 | De geurenwereld van je kat

katMaar wat vindt de kat wel/niet lekker ruiken?

Lekkere luchtjes, het is een hype. Parfums, luchtverfrissers, geurzakjes voor de stofzuiger, geurkaarsen, geurstokjes en noem maar op. Maar wat vindt de kat daar eigenlijk van? Wat vindt de kat lekker ruiken?

CAT 54_Geuren_slider

Katten leven in een echte geurenwereld. Ze ruiken dan wel niet zo goed als honden, maar wel veel beter dan wij mensen. Hun leuke neus is veel kleiner dan die van ons, maar bevat toch twee keer zoveel reukslijmvlies.

De gevoelige kattenneus
Die kleine kattenneus is dus heel gevoelig en ervaart geuren heel anders dan wij. Dus als je thuis even de kamer gaat opfrissen met een luchtverfrisser, bedenk dan dat je kat het veel sterker ruikt en beleeft dan je misschien denkt. (Let overigens op met luchtverfrissers, ze kunnen heel gevaarlijk zijn voor je kat. Als er spray op de vacht komt en de kat gaat zich likken, kan dat leiden tot vergiftiging.)

De kattenneus is bovenal gevoelig voor stikstofverbindingen, die onder meer vrij komen bij bedorven voedsel.

Vandaar dus dat de kat een echte pietlut kan zijn met eten: het moet wel vers zijn. Overigens kan een kat van dichtbij bijna niets zien, dus moet hij bij het eten dus vertrouwen op zijn neus.

Eigen geur
Katten ruiken graag hun eigen geur, het geeft ze een gevoel van veiligheid. Vandaar dat ze nieuwe voorwerpen in huis, vooral dingen die op hun looproute staan, even moeten voorzien van hun eigen geur. Dat doen ze door met hun kop, staart en flanken erlangs te strijken om met hun vele geurkliertjes de zgn. feromonen af te geven. Deze speciale geurkenmerken kan alleen een kat ruiken, een mens of hond niet.

Snuffelen
Anderzijds controleren ze natuurlijk geuren en snuffelen ze wat af. Denk maar eens aan een auto die net uit onbekende spannende verte is aangekomen. Voor het analyseren van geurtjes hebben ze zelfs een speciale reukontvanger: het orgaan van Jacobson, dat boven zijn gehemelte ligt. Als de kat een geur controleert op deze manier, zie je hem zijn lippen optrekken en bek iets openen, iets dat ‘flehmen’ wordt genoemd. Hij ruikt dan de feromonen, want andere geuren gaan gewoon via de neus. Vaak gaat het bij flehmen om seksuele geurtjes.

Lekkere luchtjes, of niet
Over lekkere en nare luchtjes voor de kat bestaan wel wat misverstanden. Er is eigenlijk weinig bekend over het hoe, wat en waarom van de voor- of afkeur van bepaalde geuren, maar uit ervaring is wel het een en ander bekend.
Je doet de kat bijvoorbeeld geen plezier met alles dat naar citrusvruchten ruikt, hoewel er verrassend genoeg kattengrit te koop is met citrusgeur… Dan kun je beter kiezen voor kattengrit dat geparfumeerd is met vanille, wat de kat juist lekker vindt. Tip: zuig een zakje vanillesuiker op in je stofzuiger, je huis gaat lekker ruiken en je kat is er blij mee.

Dan is de kat gek op chloor en andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen, dus gebruik die niet waar je de kat juist niet wilt hebben!

Schoonmaken kun je dan ook het beste doen met biologisch enzymatische middelen, zoals groene zeep of Ecodor. Bij een grote schoonmaak moet je ook niet alles tegelijk schoonmaken en afsoppen, de kat is dan zijn geurenwereld in een klap kwijt, het hele huis is dan niet meer van hem. Dus ook niet ineens alle mandjes wassen! Een stabiele kat kan er wel tegen, maar de kat die het toch al wat moeilijker heeft, kan danig van slag raken.

Het is natuurlijk wel handig om de kattenbak met chloor schoon te maken, of zelfs een druppeltje chloor in het grit te doen, want dat zal hem juist aantrekken.

Of hang een bosje lavendel bij de kattenbak, katten vinden lavendel heerlijk ruiken.

Gelukkig toch nog een geur die mens en kat samen in huis kunnen genieten! Lavendel is dus een supergoed alternatief voor allerlei onnatuurlijke ‘geurdingen’, waar de kat heel geïrriteerd en stressvol op kan reageren. Ook de lucht van sigaretten wordt niet gewaardeerd.

Supergeur: kattenkruid
Tenslotte aandacht voor een geur waar je bijna elke kat blij mee kunt maken: de geur van kattenkruid. Heel veel katten (76%) vinden kattenkruid helemaal geweldig! Kattenkruid ofwel ‘catnip’ prikkelt de hersenen op hetzelfde punt waar ze seksueel geprikkeld worden. Heb je speeltjes zonder kattenkruid, doe ze dan in een afgesloten box met wat los kattenkruid. Tip: ook oude kattenkruid-speeltjes ruiken dan weer als nieuw.

Met dank aan kattengedragstherapeut Sonja van Leeuwen, initiatiefnemer van de Katten Academie, een kennis- en opleidingsinstituut dat graag zijn bijdrage levert aan een beter leven voor katten en hun eigenaren.

Meer weten? www.kattenacademie.nl

49082-MSD Catspiration (240x656) (2)

CatDog_Blog_staand_klein