MSD Animal Health Slider (Compromized)

Dog World_Dogspiration #28

Dog Love #57 | Susan Rekveld en de speciale hondensport para-agility

Dog Love #57 | Susan Rekveld en de speciale hondensport para-agility

hond“Echt, wat een geweldig ‘hondenleven’ mogen wij samen hebben!”

Ooit gehoord van para-agility? Ofwel hondensport voor mensen met een beperking? Susan Rekveld zit in een elektrische rolstoel en heeft deze nieuwe sport zelf op de kaart gezet. Samen met haar hulphonden heeft ze al vele prijzen gewonnen. Lees hier haar gepassioneerde verhaal.

57_DOG_Susan_1

Susan is geboren met een spierziekte en is al meer dan 25 jaar gebonden aan een elektrische rolstoel. In 1996 keek ze naar de televisieshow Natte Neuzen van Martin Gaus en zag honden met hun baasjes aan de gang met agility. De baasjes leidden hun hond daarbij ondermeer door tunnels, over banden en langs paaltjes. Susan was meteen razend enthousiast en dacht: dat wil ik ook. Gepassioneerd ging ze op zoek naar een hondenschool die met haar als ‘handler’ en haar hulphond Cindy aan de gang wilde.

Zo ziet het eruit: Susan met haar oudste hond Joep in september 2014:

Hoe ben je begonnen?
“Ik ben dus gewoon begonnen met mijn hond Cindy, een Labrador Retriever teefje van toen vijf jaar. Bij dit ras ben ik trouwens gebleven. We trainden gewoon met de valide handlers mee en slaagden! De weg stond toen open om aan wedstrijden te gaan deelnemen. De eerste keer keek men iets verbaasd bij de Nederlandse Competitie, maar inmiddels zijn wij opgenomen als één van hen. Het wedstrijdreglement is zelfs iets aangepast, omdat je eigenlijk niets in je hand mag houden. Maar ik houd de stuurknuppel van mijn rolstoel vast.”

Hoe ging dat verder?
“Het ging heel goed, Cindy deed met veel plezier mee aan de wedstrijden. Hierna kwam Quita ,wederom een teefje, en met haar bracht ik het in 2001 tot de B 1-klasse. Ik was zo enthousiast dat ik in 2002, in samenwerking met de organisatie van de IMCA* de ParAgility World Cup (PAWC), heb opgericht. Dat is het WK agility voor handlers met een beperking.”

“Op de eerste PAWC waren er elf deelnemende honden, een kleine groep, maar wij waren enorm blij met deze start! Inmiddels heeft dit geweldig evenement elk jaar plaats plaatsgevonden en vierden wij in 2011 het 10-jarig Jubileum! Tot nu toe hebben al meer dan 150 handlersmet een beperking deelgenomen… Dit is de mooiste prijs die ik mocht ontvangen… Elke keer weer iemand kunnen overhalen deel te nemen en zo te laten zien dat je, welke beperking je ook hebt, samen met je hond plezier te kunnen hebben in deze fantastische sport.”

57_DOG_Susan_3

Gaat het altijd om hulphonden?
“Veel deelnemers werken met honden die ook actief zijn als hulphond, net als mijn eigen honden. In de agility-sport geeft dat een extra beperking met de training. Hulphonden zijn namelijk getraind om dicht bij hun baasje te blijven en in de sport is het juist de bedoeling de hond zo goed mogelijk van je af te kunnen sturen. Dit vergt extra training, maar maakt de uitdaging des te groter, vind ik.”

Hoe ging het verder met jouw eigen honden?
“Mijn honden komen altijd als pup van acht weken oud bij mij in huis. Ik leid ze zelf op als hulphond en train ze voor de agility-sport. Toen mijn hond Cindy overleed, kwam onze reu Joep bij ons. Een geweldig werkende hulphond en zeer enthousiast in de agility-sport. Hij behaalde in 2006 de wereldtitel en loopt inmiddels in de veteranen-klasse van de competitie. In 2010 kwam mijn jongste hond Joy bij ons, toch weer een teefje en een dochter van onze Joep. Zij is een zeer welwillig werkhondje en inmiddels officieel geregistreerd als hulphond. Ze heeft het stokje van Joep overgenomen.”

57_DOG_Susan_2

 

Heeft Joy al eens meegedaan?
“Op het 11e WK 2012 had ik Joy ingeschreven om wat ervaring op te doen, zij was net twee jaar oud en vindt agility geweldig. Ik verwachte van haar nog niet al te veel, maar die ‘snotneus’ ging gewoon met de wereldtitel naar huis! Joep stond heel stoer op de 2e plaats van het totaalklassement naast haar. Toen het Nederlandse volkslied door de sporthal galmde besefte ik met een heel mooi stel hier op het podium te mogen staan… totaal 3x goud en 3x zilver!”

Joy en Susan in actie in september 2014:

“In 2013 kon ik onverwachts niet deelnemen, maar afgelopen jaar waren wij in Italië en had ik Joy en Joep allebei ingeschreven. Zowel Joep als Joy liepen mooie rondjes, maar Joy maakte een grote fout op haar laatste parcours en kreeg de zesde plaats gaf in het Totaalklassement. Maar Joep werd wereldkampioen!

“”Van 28 t/m 31 augustus vond de 14e PAWC plaats in Oostenrijk: ik was met Joy en Joep van de partij en we hebben er enorm van genoten! het was een groot evenement met 400 deelnemers uit 17 landen. We haalden twee keer goud, maar de ontmoeting met alle vrienden en nieuwe deelnemers is voor mij net zo belangrijk!”

Wat vinden de honden zelf het leukst: hulphond zijn of sporten?
“Wij zijn zeer actief met het geven van demonstraties, er is niets mooier om het publiek te laten zien dat een hond als hulphond mag werken en zich daarnaast heerlijk kan uitleven in een sport. Alhoewel ik mij vaak afvraag of de honden het werken als hulphond eigenlijk niet net zo leuk vinden! Echt, wat een geweldig ‘hondenleven’ mogen wij samen hebben!”

57_DOG_Susan_4

*IMCA is de organisatie van de international Mix & Breed Championship Agility, een WK agility voor valide handlers van ras- en rasloze honden.

Meer weten?
www.para-agility.nl

49036-MSD Dogspiration #57 Rabies (240x656)-4 (2)

CatDog_Blog_staand_klein