medisch hond 29 kopie copy kopie

eerdere edities

Medisch Dossier Dogspiration #49 | Het vuurwerkpilletje

Het vuurwerkpilletje, alleen als het niet anders kan!

Het knallen is weer begonnen… Op de redactie komen steeds meer vragen en berichten over het wel en wee van reguliere medicatie bij vuurwerkstress. Vandaar dit bondige artikel over ‘het vuurwerkpilletje’.

medisch hond 29 kopie copy kopie

Dierenarts Atjo Westerhuis adviseert met klem om alleen reguliere medicijnen te gebruiken als de hond zo bang is dat het echt niet anders kan. Laat je altijd adviseren door je eigen dierenarts en gebruik zijn recept en dosering. Dan kun je het voorgeschreven ‘vuurwerkpilletje’ op/rond Oudejaarsdag aan de hond geven.

Hieronder vind je enkele reguliere medicijnen die kunnen worden toegepast, uitsluitend op advies/recept van de dierenarts:

Diazepam voor de hond: 0.5-1 mg/kg, elke 12–24 uur, oraal
Opmerking : relatief veilig middel in wat ‘zwaardere’ gevallen. Eventueel een geschikt middel voor een middellange termijn (1-2 weken).

Mogelijke bijwerkingen: honden kunnen onrustig worden, maar het komt ook wel eens voor dat ze te slaperig zijn.

Alprazolam voor de hond: 0.02-0.05 mg/kg, op 31 december om 10:00, 14:00, 18:00 en 22:00 uur, oraal; 4 x met een tussentijd van 4 uur!
Opmerking : wat zwaarder middel, verwant aan Diazepam, met vooral effect bij stress. Meest voorgeschreven reguliere middel.

Mogelijke bijwerkingen: sloom, extra aanhankelijk, instabiele loop of dronkemansgang (ataxie), veel willen eten, trillen. Soms zien we excitatie i.p.v. de verwachte sedatie. In het geval van bijwerkingen stoppen met geven van het middel; de bijwerkingen nemen dan binnen 4 – 8 uur af. In overleg met de dierenarts kan in het geval van bijwerkingen de volgende keer een lagere dosis gegeven worden. Echter in het geval van excitatie het middel niet een volgende keer meer toedienen. Het middel niet geven aan: drachtige of zogende dieren, lever- of nierpatienten, dieren met verhoogde oogboldruk (glaucoom), dieren die medicijnen krijgen tegen epilepsie (bijv. fenobarbitalum) of tegen schimmel / gist infecties.

Met dank aan Atjo Westerhuis, dierenarts en coördinator EduPet, het Educatie Centrum voor de huisdierenbranche www.edupet.nl

medisch hond 29 kopie copy kopie

Dogspiration_Medisch Dossier 29, banner klein9

Medisch Dossier_Dogspiration #30